Hoppa till artikelns andra spalt.

EU uttrycker oro efter turkisk massrättegång

En talesperson för EU-kommissionen sade på måndagen att de inte vill kommentera enskilda domar i den så kallade Ergenekonhärvan men att de kände oro över hur rättegången genomförts.

"Kommissionen har följt och följer utvecklingen mycket noga i samband med rättegången om Ergenekonfallet inklusive dagens domar. EU kommenterar inte innehållet i enskilda domar, men på det sätt som den rättsliga processen utförs i Turkiet, som kandidatland, i ljuset av europeisk standard. I detta sammanhang har kommissionen under ett antal tillfällen uttryckt sin oro över rätten till försvar, den långa häktningen och de långa och alltför allmänt hålla åtalen. " Det sade Peter Stano, talesperson för EU: s utvidgningskommissionär Stefan Füle i ett uttalande rapporterar den turkiska tidningen Todays Zaman.

måndagen meddelade en domstol I Istanbul domar för 275 personer misstänkta för att på olika sätt och i olika grad försökt att störta Turkiets valda regering. Flera av de åtalade dömdes till livstid eller långa fängelsestraff — ett tjugotal frikändes.