Tyskland vann om bilutsläpp

Tyskland fick sin vilja igenom och lyckades skjuta upp ett förslag som ska minska utsläppen från personbilar.

På måndagens miljöministermöte i Luxemburg fick Tyskland med sig bland andra Polen, Tjeckien, Ungern och Slovakien. Tillsammans stoppade de en tidigare preliminär överenskommelse mellan EU-parlamentet och medlemsländerna om att minska det genomsnittliga koldioxidutsläppet från nya personbilar till 95 gram koldioxid per kilometer till år 2020. Tyskland vill istället att kravet på minskade utsläpp ska skjutas upp med fyra år till 2024.

Tysk bilindustri har varit mycket pådrivande i frågan och tilltaget har retat upp både EU-kommissionen, EU-parlamentet och miljöorganisationer.

– Det finns en allvarlig risk att överenskommelsen rivs upp om Tyskland inte går med på det som man enats om, sade Matthias Groote, ordförande i EU-parlamentets miljöutskott där frågan tidigare behandlats.