Hoppa till artikelns andra spalt.

Kontroversiell tysk kommissionskandidat

Den tyske socialdemokratiske EU-talmannen Martin Schulz blir den förste officielle kandidaten till kommissionsordförande efter nästa EU-val.

Med stöd av 22 av 32 europeiska socialdemokratiska partier utnämndes på onsdagen den tyske EU-parlamentarikern Martin Schulz till kandidat till posten som EU-kommissionens ordförande.

Den stridbare Martin Schulz som varit EU-parlamentariker sedan 1994 har under sina nästan två år som talman drivit på hårt för att hävda parlamentets ställning som likvärdig medlemsländerna.

Posten som kommissionsordförande väljs om efter EU-valet i maj nästa år och enligt EU-fördraget ska medlemsländerna ”med hänsyn till valen till Europaparlamentet” föreslå en kandidat till ordförandeposten. EU-parlamentet ska sedan ge sitt godkännande av denna.

Inför EU-valet har kommissionen och EU-parlamentet enats om att varje partigrupp ska ta fram varsin kandidat till posten i syfte att öka den demokratiska legitimiteten. Detta ses dock inte med blida ögon av medlemsländerna som tidigare varit de som ensamt nominerat kommissionen.

Den största partigruppen i EU-parlamentet, kristdemokratiska och konservativa EPP:s tidigare plan att hitta en kandidat i november ser ut att spricka. De kommer troligen inte presentera någon innan mars nästa år.