Annons

Ukraina ser ut att vända sig mot Ryssland i ett spel om inflytande och makt. Arkivbild.

Bild: Europeiska kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ukraina vänder EU ryggen

Ukraina avbryter förberedelserna inför undertecknandet av ett långtgående handelsavtal med EU. Landet vänder sig istället mot Ryssland.

Den ukrainska regeringen motiverade torsdagseftermiddagens beslut i ett uttalande med ett behov att stärka den ekonomiska relationen med Ryssland och andra länder i en Moskvaledda allians av före detta sovjetrepubliker.

Ryssland har tidigare hotat Ukraina med olika påtryckningsmedel, som indragen rysk gas, för att landet inte ska närma sig Bryssel.

– Den ukrainska regeringen bugar plötsligen djupt inför Kreml. Politik med brutala påtryckningar verkar uppenbarligen fungera, twittrade utrikesminister Carl Bildt (M) efter beskedet.

Men samtidigt kommer en motsatt signal från president Viktor Janukovitj som under ett besök i Österrike sade att Ukraina ”kommer fortsätta arbeta på denna väg, denna väg mot EU-integration”, rapporterar AFP.

Tidigare på torsdagen hade det ukrainska parlamentet avslagit alla sex lagförslag som skulle tillåta den fängslade Julia Tymosjenko vård i Tyskland.

Europeiska diplomater har misstänkt att Janukovitj in i det längsta försökt hålla Bryssel på halster för att få bättre villkor i avtalet.

– Min övertygelse är att han bluffar [om att han inte kan skriva under avtalet]. Han ökar priset för att få kompensation och bättre villkor, sade en anonym EU-källa som deltagit vid ett tidigare möte mellan Janukovitj och EU:s utvidgningskommissionär Štefan Füle, till Reuters.