Hoppa till artikelns andra spalt.

Korruptionen minskar i EU-länderna

Korruptionen i Spanien har under 2013 drastiskt ökat medan Sverige klättrar i listan.

Spanien tappade under 2013 tio placeringar på organisationen Transparency Internationals årliga ranking av korruptionen i världens länder. Tillsammans med krisländerna Slovenien och Cypern tappade landet flest poäng på organisationens hundragradiga skala som uppskattar korruptionen i världen.

Den före detta kassören för det spanska regeringspartiet Partido Popular, Luís Barcenas, anklagades tidigare i år för ett omfattande pengafifflande som även inbegrep premiärminister Mariano Rajoy

I år har Sverige tagit sig in på pallplats genom att tillsammans med Finland vara det tredje minst korrupta landet i världen. Den uppfattade korruptionsgraden minskade med en procentenhet.

I genomsnitt har korruptionen minskat i EU-länderna under det senaste året.

EU:s korruptaste land är fortfarande Grekland som dock under det senaste året klättrat fjorton placeringar i världsrankingen. De tre baltländerna tillsammans med Grekland och Irland var under 2013 bäst på att minska korruptionen.

Mellan 2008, innan den ekonomiska krisen, och 2012 halkade Österrike och krisländer som Grekland, Irland och Italien ned mest i rankingen.