Efter den förra EU-utvidgningen 2004 kom över en miljon arbetskraftsinvandrare till Storbritannien, främst från Polen. Arkivbild.

Bild: Poplinre

Hoppa till artikelns andra spalt.

Bulgarer och rumäner får arbeta i hela EU - skapar debatt

Nio EU-länder öppnade vid årsskiftet helt sina arbetsmarknader för bulgarer och rumäner. Det har lett till oro för så kallad välfärdsturism i ett EU präglat av hög arbetslöshet. Hysteri menar EU-kommissionen och avfärdrar brittiska krav på tuffare regler.

Vid årsskiftet hävdes de sista restriktionerna att söka arbete i nio EU-länder för medborgare från Rumänien och Bulgarien. Övriga EU-länder hade slopat reglerna tidigare och ett fåtal länder – däribland Sverige – hade inga övergångsregler alls.

Hårdast har tongångarna varit i Storbritannien. I en intervju i BBC i söndags sade premiärminister David Cameron att han kommer att se till att nästa EU-utvidgning innebär längre övergångsregler. Han vill också ändra på gällande bidragsregler för EU-medborgare – något som skulle kräva en fördragsändring.

– Jag är helt och hållet för [polska arbetare i Storbritannien] men jag tycker inte att vi ska betala barnbidrag för deras familjer hemma i Polen, sade Cameron i intervjun.

Den polske utrikesministern Radosław Sikorski kritiserade Camerons utspel och indikerade att Polen kommer att blockera eventuella brittiska försök att ändra reglerna.

– Om Storbritannien får våra skattebetalare, borde då det inte också betala ut deras bidrag? Varför ska polska skattebetalare subventionera brittiska skattebetalares barn? Det finns ingen anledning att stigmatisera polacker, twittrade Sikorski på måndagen.

När åtta länder från Öst- och Centraleuropa anslöt sig till EU 2004 införde Storbritannien, under den förra Labourregeringen, inga övergångsregler. Då kom uppskattningsvis över en miljon öst- och centraleuropéer till önationen, främst från Polen.

EU:s sysselsättningskommissionär László Andor vill dock inte ha några nya lagar och varnar för det upptrissade tonläget.

– Vi måste absolut försvara grundläggande rättigheter som den fria rörligheten och får inte reagera på invandring med hysteri, sade László Andor i en intervju med tyska die Welt på söndagen.

Han menar att redan existerande lagstiftning skyddar mot ”välfärdsturism”.

– EU-rätten innehåller redan en rad skyddsklausuler mot missbruk – vi vill och behöver därför inga nya lagar för att inskränka rätten till fri rörlighet, sade László Andor.

I Tyskland har slopandet av restriktionerna skapat motsättningar inom den nya koalitionsregeringen. Det lilla kristdemokratiska regeringspartiet CSU kräver skärpta regler för arbetssökanden. Men den socialdemokratiska utrikesministern Frank-Walter Steinmeier menar att sådana regelskärpningar “skadar Europa och Tyskland”.

– Den fria rörligheten för arbetstagare är en grundläggande del av den europeiska integrationen, sade Steinmeier till Süddeutsche Zeitung i förra veckan.