Annons

David Cameron har under det senaste året drivit på för hårdare regler för att minska invandringen. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Cameron mörkar invandringsrapport

Den brittiske premiärministern David Cameron ska enligt medieuppgifter ha stoppat en rapport om invandring eftersom den inte visar att landet tjänar på att begränsa EU-migration.

Brittiska myndigheter utreder på uppdrag av regeringen för- och nackdelarna med EU-medlemskapet. Detta efter att premiärminister David Cameron utlovat en folkomröstning under 2017 om hans konservativa Tory-parti vinner nästa parlamentsval.

En av rapporterna, den som handlar om EU-migration, ska enligt Financial Times ha skjutits upp till efter EU-valet i maj på David Camerons begäran. Orsaken är att inrikesminister Theresa May inte lyckats ta fram bevis för sin tes att Storbritannien skulle tjäna på att begränsa invandringen, något regeringen länge hävdat.

– De kan inte förmå sig att publicera rapporten innan EU-valet eftersom de då skulle tvingas erkänna att fri rörlighet är en bra sak, sade en anonym brittisk tjänsteman till Financial Times som rapporterar att flera personer tror att rapporten, som skulle släppas i mitten av februari, aldrig kommer publiceras.

EU:s sysselsättningskommissionär László Andor har tidigare kallat de brittiska utspelen för ogrundade och har istället pekat på studier som visar att medlemsländerna tjänar på EU-migration.

På onsdagen debatterar EU-parlamentet den fria rörligheten i samband med att rumäner och bulgarer vid årsskiftet fick full tillgång till arbetsmarknaden i alla medlemsländer.

– Inför stundande EU-val är det många som snedvrider debatten för att plocka billiga politiska poäng genom att göra EU-medborgare från vissa medlemsländer till syndabockar. Detta uppviglar rasism och xenofobi. Låt oss hålla oss till fakta, i själva verket är det så att medlemsländer tjänat på den fria rörligheten då arbetsmigranter bidrar med stora summor till värdlandets socialförsäkringssystem, sade EU-parlamentariker Cecilia Wikström (FP) i ett uttalande inför debatten.

I juli i fjol kom de första sex av ett trettiotal rapporter om EU:s inverkan på Storbritannien. Dessa drog då slutsatsen att fördelarna med medlemskapet överväger nackdelarna.