Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Kroatiens ekonomi EU-granskas

29 januari 2014

EU:s nyaste medlemsland bryter mot unionens regelverk och sätts under ekonomisk specialgranskning.

EU-ländernas finansministrar enades på tisdagen, på rekommendation av EU-kommissionen, att sätta Kroatien i unionens så kallade förfarande för alltför stora underskott. Anledningen är att landets budgetunderskott under de närmaste åren beräknas bli nära dubbelt så högt som EU-reglerna tillåter. I år spås även statsskulden stiga över EU-gränsen på 60 procent av bruttonationalprodukten.

– Det kommer bli nödvändigt för Kroatien att vidta beslutsamma åtgärder för att nå [målen], i syfte att återupprätta förtroendet för ekonomin och skapa förutsättningar för en hållbar återhämtning när det gäller tillväxt och nya arbetstillfällen, sade EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn på tisdagen.

Senaste i april måste Kroatien lämna i en plan till kommissionen på åtgärder för att få ned statsskulden och budgetunderskottet. Målet är att Kroatien 2016 ska komma till rätta med sina ekonomiska problem.

Kroatien är inte ensamt bland medlemsländer som hårdgranskas för att ha brutit mot EU:s regler, sammanlagt 17 länder rör det sig om.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret