EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn ser allt ljusare på framtiden. Arkivbild.

Bild: Europaparlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU spår stark svensk tillväxt

Trots att den svenska tillväxtprognosen skrivs ned hamnar den på fjärde plats i EU. Samtidigt justeras prognosen för EU upp jämfört med tidigare beräkningar.

EU-kommissionen räknar med att EU-ländernas ekonomier i år kommer växa med i genomsnitt 1,5 procent. Detta är något högre än den förra prognosen från november i fjol. Det meddelade ekonomikommissionär Olli Rehn på tisdagen när han presenterande kommissionens ekonomiska vinterrapport.

– Återhämningen i EU vinner mark och sprider sig mellan länderna även om den fortfarande är måttlig. Det är goda nyheter att den ekonomiska aktiviteten även börjat att stärkas i de utsatta länderna. Skillnaderna i tillväxt mellan länderna spås minska under 2014 och 2015, sade Olli Rehn.

Anledningen till uppskrivningen är delvis en konsekvens av att ekonomin under det sista kvartalet i fjol växte mer än förväntat.

Tillväxtprognosen för krislandet Spanien fördubblas till en procent under 2014.

Bara Cypern och Slovenien tros under 2014 få negativ tillväxt. Nästa år tros alla medlemsländerna hamna på plus samtidigt som hela EU växer med två procent.

Men bilden är fortfarande inte fri från orosmoln. Det franska budgetunderskottet för 2014 beräknar kommissionen bli fyra procent – långt under kommissionens tidigare krav på 2,8 procent. Cyperns negativa tillväxtprognos är dessutom dystrare än den tidigare beräkningen.

I jämförelse med USA ligger EU i lä, den amerikanska ekonomin spås växa nästan dubbelt så mycket: 2,9 procent. Världsekonomin beräknar kommissionen kommer växa med nästan fyra procent.

För svensk del skriver kommissionen ned prognosen från en tidigare beräknad tillväxt på 2,8 procent i år till 2,5 procent. Även nästa års svenska prognos skrivs ned. Även den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD skrev i slutet av 2013 ned den svenska tillväxten.

Men trots nedskrivningarna beräknas svensk ekonomi bli den fjärde starkast växande under 2014 och 2015. Under 2015 drar Sverige dessutom ifrån alla jämförbara länder.

Även när det gäller den rekordhöga arbetslösheten är kommissionens februarisiffror något bättre än i november. Prognosen är att den kommer att minska till 10,7 procent i EU-länderna från tidigare beräkning på 11 procent.

– Den värsta krisen kan vara bakom oss men det är inte en inbjudan till att bli självbelåtna, sade Olli Rehn.