Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn ser allt ljusare på framtiden. Arkivbild.

EU spår stark svensk tillväxt

BRYSSEL 25 februari 2014 | Spaniens fördubblas

Trots att den svenska tillväxtprognosen skrivs ned hamnar den på fjärde plats i EU. Samtidigt justeras prognosen för EU upp jämfört med tidigare beräkningar.

EU-kommissionen räknar med att EU-ländernas ekonomier i år kommer växa med i genomsnitt 1,5 procent. Detta är något högre än den förra prognosen från november i fjol. Det meddelade ekonomikommissionär Olli Rehn på tisdagen när han presenterande kommissionens ekonomiska vinterrapport.

– Återhämningen i EU vinner mark och sprider sig mellan länderna även om den fortfarande är måttlig. Det är goda nyheter att den ekonomiska aktiviteten även börjat att stärkas i de utsatta länderna. Skillnaderna i tillväxt mellan länderna spås minska under 2014 och 2015, sade Olli Rehn.

Anledningen till uppskrivningen är delvis en konsekvens av att ekonomin under det sista kvartalet i fjol växte mer än förväntat.

Tillväxtprognosen för krislandet Spanien fördubblas till en procent under 2014.

Bara Cypern och Slovenien tros under 2014 få negativ tillväxt. Nästa år tros alla medlemsländerna hamna på plus samtidigt som hela EU växer med två procent.

Men bilden är fortfarande inte fri från orosmoln. Det franska budgetunderskottet för 2014 beräknar kommissionen bli fyra procent – långt under kommissionens tidigare krav på 2,8 procent. Cyperns negativa tillväxtprognos är dessutom dystrare än den tidigare beräkningen.

I jämförelse med USA ligger EU i lä, den amerikanska ekonomin spås växa nästan dubbelt så mycket: 2,9 procent. Världsekonomin beräknar kommissionen kommer växa med nästan fyra procent.

För svensk del skriver kommissionen ned prognosen från en tidigare beräknad tillväxt på 2,8 procent i år till 2,5 procent. Även nästa års svenska prognos skrivs ned. Även den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD skrev i slutet av 2013 ned den svenska tillväxten.

Men trots nedskrivningarna beräknas svensk ekonomi bli den fjärde starkast växande under 2014 och 2015. Under 2015 drar Sverige dessutom ifrån alla jämförbara länder.

Även när det gäller den rekordhöga arbetslösheten är kommissionens februarisiffror något bättre än i november. Prognosen är att den kommer att minska till 10,7 procent i EU-länderna från tidigare beräkning på 11 procent.

– Den värsta krisen kan vara bakom oss men det är inte en inbjudan till att bli självbelåtna, sade Olli Rehn.

 

 

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret