Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Schweiz stoppar avtal med Kroatien om arbetskraftsinvandring.

Schweiz stoppar kroater – EU skärper tonen

BRYSSEL 17 februari 2014 | Fryser utbildnings- och forskningssamarbeten

Schweiz vägrar skriva under ett avtal som ger kroater rätt till den schweiziska arbetsmarknaden.

Schweiz och Kroatien enades om avtalet i somras, efter att Kroatien blivit EU:s 28 medlem. Nu säger den schweiziska regeringen att den inte kan skriva under avtalet som det ser ut i dag, på grund av folkomröstningen den 9 februari som återinför kvoter för EU-invandrare.

Philipp Schwander, talesperson för Schweiz regering, sade på söndagen enligt Reuters att Schweiz försöker hitta ett sätt att respektera resultatet av folkomröstningen utan att diskriminera kroatiska arbetare.

Som ett direkt svar meddelade EU-kommissionen på söndagen att man fryser förhandlingar om schweiziskt medverkande i EU:s forskningsprogram Horizon 2020, som fördelar över 700 miljarder kronor för perioden 2014 till 2020, och studentutbytesprogrammet Erasmus+ som har en budget på knappt 130 miljarder kronor för samma period.

EU har redan stoppat förhandlingarna med Schweiz om ett närmare samarbete för elhandel.

Det var för en dryg vecka sedan som schweizarna, med en knapp marginal, röstade för att återinföra kvoter för EU-invandrare – i strid med gällande avtal med EU.

Sedan 2007 har EU-medborgare kunnat söka jobb i Schweiz och schweizare i EU. I och med folkomröstningen kan detta förändras.

Trots en stark ekonomi och låg arbetslöshet har invandring seglat upp som viktig valfråga i Schweiz. Omkring en fjärdedel av befolkningen är utrikes födda – de flesta från grannländerna Tyskland, Italien och Frankrike.

Både den schweiziska regeringen och näringslivet har argumenterat för att den fria rörligheten i själva verket är motorn i Schweiz ekonomi.

Sigrid Melchior
Redaktör Bryssel
Skicka epost
Sigrid Melchior
Redaktör Bryssel
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret