Svenska Moderaterna går framåt i opionen. Gunnar Hökmark är förstanamn på vallistan. Arkivbild.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Europeisk höger behåller ledning inför EU-valet

Högerpartigruppen EPP behåller sin ledning inför EU-valet i maj, visar en ny sammanställning av 28 nationella opinionsundersökningar.

I en sammanställning av opinionsundersökningar i EU-länderna från Poll Watch som publicerades på onsdagen får högergruppen EPP sammanlagt 217 mandat och socialdemokratiska S&D 208. I den förra sammanställningen, den 16 april, spåddes EPP få 222 mandat och S&D 209.

Liberala Alde och de gröna vinner tre nya mandat. I övrigt är det bara mindre förändringar.

Poll Watch svenska siffror bygger på en opinionsundersökning gjord av Skop som publicerades i Svensk Tidskrift i förra veckan.

Annons

Enligt Skops undersökning, som bygger på telefonintervjuer av omkring 1100 personer under februari och mars, uppger knappt 25 procent att de avser att rösta på Moderaterna, jämfört med de drygt 19 procent som partiet fick i valet 2009. 31 procent stödjer Socialdemokraterna, jämfört med 24 procent 2009.

Största tappet gör Folkpartiet, som bara drygt 6 procent uppger att de skulle rösta på om det vore val i dag. 2009 fick partiet drygt 14 procent och har i dag tre av 20 svenska mandat.

Även Piratpartiet ser ut att tappa väljare och inte klara sig över tröskeln till EU-parlamentet. Bara knappt 3 procent skulle rösta på piraterna, jämfört med drygt 7 procent 2009.

Miljöpartiet och Sverigedemokraterna ökar något jämfört med 2009. MP skulle få tre mandat om det vore val i dag och Sverigedemokraterna ett.

För Centerpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet är skillnaden mellan dagens opinion och resultatet från 2009 inom felmarginalen.