Tysk-franskt toppmöte om ny kommissionsordförande
BRYSSEL 7 maj 2014 | I konflikt med parlamentetI slutet av veckan träffas den tyska förbundskanslern Angela Merkel och den franske presidenten François Hollande för att prata EU:s framtid.
De båda ledarna träffas i tyska Stralsund för att bland annat informellt diskutera ”formerna för att utnämna Europeiska kommissionens framtida ordförande”, rapporterar nättidningen Euractiv med hänvisning till franska regeringskällor.
I EU:s regelbok, Lissabonfördraget, står det att medlemsländernas regeringschefer ska föreslå en kandidat till posten som kommissionsordförande ”med hänsyn till valen till Europaparlamentet”.
Men hänvisning till denna skrivelse har de flesta av EU-parlamentets partigrupper tagit fram varsin kandidat som de vill ska bli ordförande om deras grupp blir den största efter Europavalet 22-25 maj.
Medlemsländerna, som själva tidigare utnämnde kommissionsordföranden bakom lykta dörrar, gör dock inte samma tolkning. Angela Merkel menade exempelvis i fjol att skrivelsen i fördraget inte per automatik innebär att någon av partigruppernas kandidat måste bli ordförande. Även Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy har uttalat sig mot idén om partigruppernas toppkandidater.
Men EU-parlamentet är de som slutligen måste godkänna eller förkasta den kandidat som medlemsländerna föreslår.
Den 27 maj träffas ledarna för de största europeiska partierna för att diskutera vem de vill se som ordförande samtidigt som medlemsländernas stats- och regeringschefer gör samma sak på eget håll.