Bakslag för Cameron i Juncker-bråk

Tyska förbundskanslern Angela Merkel vill tillsätta Jean-Claude Juncker som EU-kommissionens ordförande så snart som möjligt, kanske redan på toppmötet i nästa vecka.

Detta rapporterar den brittiska finanstidningen Financial Times, som kommit över en diplomatrapport som sammanfattar Merkels hållning i frågan.

Enligt rapporten vill Merkel nu agera snabbt för att undvika en utdragen konflikt om Juncker vilken kan skada henne inrikespolitiskt.

Om det blir en omröstning om Juncker på EU-toppmötet har David Cameron bara en dryg vecka på sig att samla ihop tillräckligt stöd. De Juncker-skeptiska länderna Storbritannien, Sverige, Nederländerna och Ungern räcker inte för att utgöra en blockerande minoritet. Cameron skulle behöva få med sig hittills obeslutade Italien på tåget.

Källor till tidningen Euractiv säger samtidigt att Juncker nobbat de krav som David Cameron ställt för att kunna ge honom sitt stöd. Cameron vill att Storbritanniens nästa kommissionär ska få ansvar för den inre marknaden, konkurrens, handel och energi – ansvarområden som fyra kommissionärer i dag delar på.