Hoppa till artikelns andra spalt.

Le Pen och Wilders politiska vildar

Nationella frontens ledare Marine Le Pen lyckades inte bilda en EU-skeptisk partigrupp i EU-parlamentet.

Fransyskan och nationalisten Marine Le Pen och nederländske EU-motståndaren Geert Wilders hade ett tillräckligt antal EU-parlamentariker men saknade ledamöter från ytterligare två medlemsländer för att uppnå kriterierna. Därmed blir de tillsvidare politiska vildar utan egen parlamentsgrupp.

Geert Wilders vägrade samarbeta med ett av de möjliga partierna, polska högerextrema Nya högerkongressen, som Wilders beskyllt för antisemitism och kvinnofientlighet.

Han har dock förhoppning om att lyckas bilda en grupp innan årsskiftet – partier kan när som helst gå samman i nya partigrupper i EU-parlamentet. Att inte tillhöra en partigrupp ger EU-parlamentariker betydligt mindre inflytande och pengar.

För att bilda en partigrupp i Europaparlamentet krävs minst 25 ledamöter från minst sju EU-länder.