Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Litauiskt parti väljer Farage i stället för Le Pen

Ledaren för litauiska Lag och rättvisa dementerar uppgifter att han lämnar EU-skeptiska EFD för att ingå i Marine Le Pens nya partibildning på yttersta högerkanten.

Brevet från partiledaren Rolandas Paksas till EFD-ledaren Nigel Farage skickades efter uppgifter på tisdagskvällen om att de två litauiska EU-ledamöterna hoppat av EFD till förmån för Le Pen, ledare för franska Nationella fronten, rapporterar Euractiv.

För att kunna bilda en partigrupp krävs minst 25 ledamöter från minst sju länder. Både Nigel Farage och Marine Le Pen förhandlar med partier på högerkanten för att locka till sig ledamöter som inte har bestämt sig. Farage har kategoriskt uteslutit att de båda skulle ingå en allians.

Ännu obekräftade medieuppgifter har gjort gällande att polska Nya högerkongressen, KNP, ansluter till Le Pen. Om det stämmer innebär det att Le Pen bara behöver en till EU-parlamentariker från ett annat medlemsland för att kunna bilda en partigrupp.