Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Partiledaren för franska Nationella fronten tillika EU-parlamentarikern Marine Le Pen. Arkivbild.

Nya turer kring Le Pen-grupp

BRYSSEL 11 juni 2014 | Kan öppna för Sverigedemokraterna

Ryktesspridningen kring Nationella frontens försök till partigruppsbildning i EU-parlamentet nådde nya höjder på tisdagen med uppgifter på att de lyckats – något som sedan dementerades.

Inför EU-valet tillkännagav franska Nationella fronten och nederländska Frihetspartiet att de ville bilda en gemensam partigrupp i EU-parlamentet för att bekämpa ”monstret i Bryssel”.

På tisdagskvällen kom flera uppgifter som tydde på att de lyckats.

– Le Pen har lyckats bilda en högerextrem grupp, twittrade Ophélia Spanneut, journalist vid EU-tidningen Europolitics. Enligt henne väntar en presskonferens i nästa vecka.

Även den italienska EU-journalisten Giovanna Pancheri twittrade om detta.

Enligt uppgifterna skulle förutom nederländska Frihetspartiet och franska Nationella fronten belgiska Vlaams Belang, österrikiska FPÖ, italienska Lega Nord, litauiska Lag och rättvisa och polska Nya högerkongressen, KNP, enats om att ingå i gruppen Europeiska alliansen för frihet, EAF. Sammanlagt skulle gruppen då ha 44 EU-parlamentariker.

Men under onsdagen dementerade de två EU-parlamentarikerna från litauiska Lag och rättvisa uppgifterna. De uppger att de sitter kvar i EFD-gruppen som leds av brittiska Ukip. För att röra till det ytterligare rapporterar annan litauisk media att partiets två EU-parlamentariker går till varsin partigrupp – vilket EU-reglerna tillåter.

Om Le Pen lyckas hitta en annan samarbetspartner kan det bli svårt för det brittiska EU-skeptiska Ukip att hålla ihop sin egen EFD-grupp. Flera partier i den grupp de ledde under den förra mandatperioden har lämnat den. Dansk Folkeparti och Sannfinländarna har anslutit sig till ECR-gruppen som domineras av brittiska konservativa Tories. Samtidigt ser alltså italienska Lega Nord och litauiska Lag och rättvisa ut att ansluta sig till den mer extrema EAF-gruppen.

Det kan dessutom öppna för att Sverigedemokraterna kan komma att bli aktuella för EFD-gruppen, något som gruppledaren och Nigel Farage tidigare avfärdat. Under tisdagen hade Sverigedemokraterna dock ännu inte fått något svar från varken EFD eller ECR där de också ansöker om att få ingå. Enligt pressansvarig Martin Kinnunen väntar de svar först i nästa vecka.

Om Nigel Farage inte lyckas skrapa ihop tillräckligt många partier för att behålla sin partigrupp väntar ett svårt val: alliera sig med Nationella fronten, som Farage hittills dömt ut som antisemitiskt, eller bli grupplös, vilket innebär en stor maktförlust.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret