Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Geert Wilders och Marine Le Pen. Arkivbild.

”Befrielsen från monstret i Bryssel börjar”

BRYSSEL 14 november 2013 | ”En historisk dag”

Två av Europas ledande nationalistiska partier har beslutat att samarbeta i samband med nästa års EU-val. Nu letar de likasinnade partier.

På onsdagen träffades Marine Le Pen, EU-parlamentariker och ledare för franska Nationella fronten, och Geert Wilders, ledare för nederländska Frihetspartiet, i Haag för att smida planer inför 2014 års Europaval.

– Det är vad mig beträffar en historisk dag eftersom befrielsen från eliten i Europa, från ett monster i Bryssel börjar. Ett samarbete för att se till att nationalstaten återställs, att suveräniteten tas tillbaka från Bryssel, sade Geert Wilders efter mötet och fick medhåll av Marine Le Pen.

– Vi har beslutat att alliera oss med andra patriotiska rörelser. Vi, gamla europeiska nationer, måste fråga tillstånd för allt i Bryssel, sade Marine Le Pen.

För närvarande har Marine Le Pens Nationella front tre EU-parlamentariker och Geert Wilders Frihetsparti fyra. Men de tillhör ingen partigrupp. För att bland annat kunna lägga fram ändringsförslag till EU-lagstiftningen måste man tillhöra en partigrupp.

För att bilda en partigrupp krävs minst 25 parlamentariker som representerar minst en fjärdedel av medlemsländerna.

Nationella fronten blev i en opinionsundersökning i oktober det största franska partiet och Wilders Frihetsparti är näst största parti enligt nyliga mätningar. Även på andra håll i Europa skörda nationalistiska partier framgångar.

De båda ledarna vill få med sig andra europiska nationalistiska partier som Sverigedemokraterna, belgiska Vlaams Belang, österrikiska FPÖ, italienska Lega Nord och finländska Sannfinländarna.  

Dock sade de sig inte kunna tänka sig att samarbeta med mer extrema partier som ungerska Jobbik eller rumänska, bulgariska och slovakiska ultranationalister. 

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret