Annons

Med en särskild certifiering av företag på Island vill arbetsmarknadens parter komma till rätta med oförklarliga löneskillnader mellan män och kvinnor. (Gatubild från Reykjavik).

Hoppa till artikelns andra spalt.

Unik metod ska utjämna löneskillnader mellan könen

Oförklarade löneskillnader mellan män och kvinnor på Island ska ska minskas med hjälp av en helt ny certifiering av företag.

En ny och frivillig certifiering är på väg in på den isländska arbetsmarknaden för att utjämna löneskillnaderna mellan män och kvinnor som inte beror på arbetstider, utbildning, kompetens och arbetslivserfarenhet. Detta brukar kallas för oförklarade löneskillnader. Det rapporterar SvD Näringsliv.

I dag är löneskillnaden mellan män och kvinnor 19,9 procent på Island, medan den oförklarade löneskillnaden är på 9,4 procent, enligt Eurostats statistik för 2013.

Annons

– Lönegapet håller på att stängas och vi hoppas att standardiseringen ska innebära att gapet försvinner helt. Det finns skillnader mellan män och kvinnor. Kvinnorna får ofta en sämre lön med en gång de anställs och de är sämre på att förhandla upp lönen efteråt. Det gäller att hitta system som ser bortom dessa skillnader och belönar anställda på ett jämlikt sätt, säger Torsteinn Víglundsson, generaldirektör för Samtök atvinnulífsins (SA), den isländska arbetsgivarföreningen.

Certifieringen som sker i samarbete med British Standards Institution, BSI, omfattar en detaljerad undersökning av de anställdas löner, yrkesklassificering och andra faktorer som påverkar valet av män och kvinnor.

– Det har tagit oss fyra år att få fram standarden, men det beror mer på att det är första gången i världen som en sådan standard tas fram och det fanns en rad tekniska frågor. Vi har inte haft några stora oenigheter med arbetsgivarna och de har varit mycket positiva, säger Halldór Grönvold på Landsorgansiationen på Island (ASÍ) till tidningen.