Hoppa till artikelns andra spalt.

Cameron vill ha Polens premiärminister som EU-ordförande

Bara dagar innan helgens EU-toppmöte deklarerar Storbritannien att de vill se Polens premiärminister den konservative Donald Tusk på posten som Europeiska rådets ordförande.

Enligt tidningen The Guardian ska David Cameron och Donald Tusk diskuterat saken över telefon på måndagen. Syftet med förslaget anges vara att balansera den mer federalistiske Jean-Claude Juncker som under brittiska protester nyligen blev vald till ordförande för EU-kommissionen. Donald Tusk har dock inte offentligt antagit nomineringen.

Även om Danmarks statsminister socialdemokraten Helle Thorning-Schmidt tidigare har nämts för posten hoppas britterna att de socialdemokratiska regeringarna ska nöja sig med deras partikamrat italiens utrikesminister Federica Mogherini får den andra tunga posten som toppmötet ska utse: Europeiska unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik.