Nya EU-kommissionen kan försenas

Brist på kvinnor kan göra att nästa EU-kommission dröjer. På fredagen fick tillträdande kommissionsordförande Jean-Cluade Juncker sten på bördan när Portugal och Rumänien nominerade sina kandidater, båda män.

I dag passerades tillträdande ordförande för EU-kommissionen Jean-Claude Junckers tidsfrist för medlemsländerna att nominera sina kommissionärskandidater. Av de 28 EU-länderna har 22 formellt presenterat sina kandidater. Fyra av dessa är kvinnor: Sveriges, Tjeckiens, Italiens och två av Sloveniens fyra möjliga kandidater.

– Juncker har sagt vid flera tillfällen att en kommission med bara två eller tre kvinnor inte skulle vara legitim eller trovärdig och att han inte skulle acceptera det, sade Junckers talesperson Natasha Bertaud på torsdagen.

På fredagen kom ytterligare ett bakslag för Juncker när Portugal utsåg Carlos Moedas som landets kommissionär. Även Rumänien bekräftade sin kandidat, nuvarande EU-kommissionär Dacian Cioloș.

– Om ingen lösning [på bristen på kvinnliga kandidater] hittas kan formeringen av kommissionen försenas, sade Bertaud.

EU-parlamentets talman Martin Schulz har tidigare krävt att nästa kommission måste bestå av minst elva kvinnor för att parlamentet ska ge den sitt godkännande. Den nuvarande kommissionens nio kvinnliga ledamöter vill se minst tio kvinnor i nästa kommission.

Av de 22 kommissionärskandidater som officiellt presenterats återfinns många tunga namn: fyra tidigare premiärministrar, tre utrikesministrar och två finansministrar, Jean-Claude Juncker har förutom premiärminister även varit finansminister, finns bland kandidaterna. Det ses som ett försök av medlemsländerna att få så tunga poster som möjligt i den nya kommissionen.

Sex länder har gett sina EU-kommissionärer förnyat förtroende. Av de övriga sex kommissionärskandidaterna återfinns sex nationella ministrar, en statssekreterare och en politisk tjänsteman.

Fördelat på vilken partigrupp i EU-parlamentet som kandidaterna tillhör är konservativa och kristdemokratiska EPP störst med hittills tolv kommissionärer. Socialdemokratiska S&D har sex kandidater och liberala Alde tre. EU-kritiska ECR-gruppen har en.

Slovenien är hittills det enda land som hörsammat Junckers vädjan om att skicka in en lista med fler än en kandidat. De har nominerat fyra personer, men landets nuvarande EU-kommissionär Janez Potočnik, en av kandidaterna, har redan tackat nej

I Belgien drar regeringsförhandlingarna ut på tiden och i Bulgarien ska en övergångsregering snart ta vid vilket gör att deras nomineringar dröjer. Enligt uppgift ska Nederländerna, Cypern och Danmark ha informerat Juncker om sina kandidater utan att offentliggöra namnen, rapporterar European Voice.

Vilka ansvarsområden, eller portföljer, som kommissionärerna får kommer spikas först om tidigast en månad.

– Absolut inga namn eller portföljer kan presenteras innan [kommissionen] är fullständig vilket sker 30 augusti, sade Natasha Bertaud och syftade på EU-toppmötet i slutet av månaden då stats- och regeringscheferna ska enas om vilka som ska bli näste ordförande i Europeiska rådet och unionens utrikeschef.

Medlemsländerna kan när som helst dra tillbaka sin kandidat och presentera en ny.