Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk vädjar till EU och USA att agera. Arkivbild.

Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk vädjar till EU och USA att agera. Arkivbild.

Ukraina: Rysk militär invasion pågår

Ukrainas premiärminister vädjar direkt till EU och USA att omedelbart frysa alla ryska tillgångar. Sveriges och Lettlands utrikesministrar vill att FN:s säkerhetsråd inkallas.

Den ukrainska regeringen bad på torsdagen till EU och USA att omedelbart agera mot vad Ukraina ser som en regelrätt rysk militär invasion i den sydöstra delen av landet.

– Vi kan hantera rebeller men det är allt för svårt för oss att slåss mot Ryssland och dess armé. Vi ber EU och USA att frysa alla ryska tillgångar till Ryssland dra tillbaka sina styrkor och stoppar sitt stöd till ryskledd gerilla, sade premiärminister Arsenij Jatsenjuk i ett kort tvsänt tal. På twitter ber premiärministern om ett extrainsatt möte i FN:s säkerhetsråd.

Enligt Natokällor som återges av BBC ska mer än 1000 ryska soldater befinna sig in i Ukraina dels för att på olika sätt stödja de pro-ryska separatisterna och dels för att strida. Från rysk sida förnekas detta.

Ukrainas president Petro Porosjenko blixtinkallade tidigare under dagen landets säkerhets- och försvarsråd för att diskutera den uppkomna situationen.

En medlem av den ryska presidenten Vladimir Putins råd för mänskliga rättigheter, Ella Polyakova, säger enligt Reuters att hon tror att Ryssland håller på att invadera Ukraina. ”När mängder av folk på befälhavares order, på tanks och truppfordon och med tunga vapen befinner sig på ett annat lands territorium, då betraktar jag det som en invasion."

Lettlands utrikesminister Edgars Rinkevics twittrade: Rysslands invasionen i Ukraina måste beaktas av FN: s säkerhetsråd som angrepp, FN a måste gera i enlighet med detta, detta är krig.

Även Sveriges utrikesminister Carl Bildt twittrar om behovet av ett möte i FN:s säkerhetsråd. Han kallar dagens händelse för en "alamerande upptrappning av Rysslands aktiviteter mot Ukraina."

När EU:s stats- och regeringschefer samlas för toppmöte i Bryssel på lördag är situationen i Ukraina en av diskussionspunkter. Det är också ett viktig ämne när EU-ländernas utrikesministrar samlas för informellt möte i Milano på fredag och lördag.