Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-ombudsmannen vägras tillgång till dokument

USA låter inte Europeiska ombudsmannen granska huruvida hemligstämplade dokument från polisbyrån Europol kan lämnas ut till EU-parlamentariker.

2012 begärde EU-parlamentarikern Sophie in ’t Veld ut en rapport författad av den europeiska polisbyrån Europol. Rapporten handlade om uppgifter om EU-medborgare som förs över till amerikanska myndigheter i syfte att spåra finansiering av terrorism, skriver EUobserver.

Hon fick nej av Europol och bad EU-ombudsmannen granska huruvida detta var förenligt med EU-regler om öppenhet.

Men även EU-ombudsmannen, Emily O’Reilly, fick nej av Europol efter amerikansk opposition. Samma svar fick O’Reilly när hon i somras ställde frågan till den amerikanske EU-ambassadören Anthony Gardner.

I ett brev till EU-parlamentet på torsdagen uppmanar ombudsmannen ledamöterna att ”överväga huruvida det är acceptabelt att en överenskommelse med en främmande stat ska kunna hindra ombudsmannen att göra sitt jobb”.