Tre av tre medlemsländer måste skicka kvinnliga kandidater för att Jean-Claude Juncker ska få ihop tillräckligt med kvinnor i nästa EU-kommission. Arkivbild.

Tre av tre medlemsländer måste skicka kvinnliga kandidater för att Jean-Claude Juncker ska få ihop tillräckligt med kvinnor i nästa EU-kommission. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Nytt bakslag för Juncker – nästa kommission hänger på håret

Det blir allt svårare för tillträdande kommissionärsordförande Jean-Claude Juncker att få ihop tillräckligt många kvinnor efter att även Nederländerna skickar en man till Bryssel.

Nu återstår bara dagar innan den nya EU-kommissionen ska presenteras. Men in i det sista är det högst oklart om Jean-Claude Juncker kommer att få lika många kvinnor i sitt lag som den avgående EU-kommissionen.  Jean-Claude Juncker har sedan han valdes i juli brottats med motvilliga medlemsstater som envisas med att bara föreslå män. Ytterst handlar det om att Europaparlamentet ska ge sitt godkännande något som parlamentets talman Martin Schulz varnat för inte är aktuellt om den nya kommissionen inte består av tillräckligt många kvinnor.

På måndagen rapporterade nederländska medier att utrikesminister Frans Timmermans med största sannolikhet blir landets EU-kommissionär. Ett tag såg det ut som att den nederländska regeringen skulle hörsamma Junckers vädjan om att skicka en kvinnlig kandidat, men dessa förhoppningar verkar grusas.

Enligt uppgift har Rumäniens premiärminister Victor Ponta nominerat ytterligare en kandidat, EU-parlamentarikern Corina Creţu, om landet inte får posten som jordbrukskommissionär vilket man eftersträvar med den nuvarade kandidaten, EU-kommissionär Dacian Cioloș.

Men en långdragen konflikt mellan landets president Traian Băsescu och premiärminister Victor Ponta kan sätta käppar i hjulet för detta. Băsescu tillhör likt Cioloș den politiska högern medan Ponta och Creţu båda är socialdemokrater.

Polen, som i helgen fick sin premiärminister Donald Tusk vald till ordförande i Europeiska rådet, kan som motprestation skicka en kvinna, möjligen biträdande premiärminister Elżbieta Bieńkowska.

Belgien, som ännu inte har någon ny regering, har lovat att nominera sin kandidat ”inom några dagar”, rapporterar De Standaard. Troliga kandidater är EU-parlamentarikern Marianne Thyssens eller utrikesminister Didier Reynders.

Det krävs att alla dessa tre länder skickar en kvinna för att nästa kommission ska bestå av minst lika många kvinnor som den nuvarande – nio, vilket är det krav som bland annat den socialdemokratiska partigruppen S&D ställt för att ge grönt ljus.

Hittills har sex länder bekräftat att de skickar en kvinna: Sverige, Danmark, Slovenien, Bulgarien, Tjeckien och Italien.

I slutet av veckan ska Jean-Claude Juncker presentera vilka kandidater som ska ingå i den kommande kommissionen. I början av nästa ska han offentliggöra vilka ansvarsområden, portföljer, de får.

Där står kampen om de tyngsta posterna. Frankrikes kandidat, den förre socialdemokratiske finansministern Pierre Moscovici, hoppas få posten som ekonomikommissionär – ett av de tyngsta ansvarsområdena. Efter att det tidigare tyska motståndet till mot honom svalnat har fransmannens chanser ökat, rapporterar Der Spiegel.

Finländska Yle rapporterar att landets kandidat, den tidigare statsministern högerpolitikern Jyrki Katainen, kommer utses till ”superkommissionär” med ansvar för tillväxt och sysselsättning.