Trycket på den franske presidenten François Hollande ökar. Arkivbild.

Trycket på den franske presidenten François Hollande ökar. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

EU-kommissionen kan fälla Frankrike för budgetbrott

Frankrike riskerar få en rejäl bakläxa av Bryssel och kan åka på miljardböter om man inte får styr på sin vacklande ekonomi.

EU-kommissionen förbereder sig på att ge den franska budgeten tummen ned efter sin årliga granskning av medlemsländernas budgetförslag, rapporterar Wall Street Journal med hänvisning till tjänstemän på EU-kommissionen.

– Folk är redo att låta de stora grabbarna i Bryssel avslå budgeten, sade en icke namngiven tjänsteman till tidningen.  

Tidigare har EU-kommissionen gett Frankrike mer tid att klara budgetreglerna. Men de nuvarande åtgärderna anses inte vara tillräckliga för att stoppa landets ökande statsskuld som nått den symboliska summan 2 biljoner euro.

Det franska budgetunderskottet beräknas under 2015 bli 4,3 procent, långt från EU-kravet på tre procent.

I mitten av september meddelade den franske finansministern Michel Sapin att landet räknar med att klara EU-regeln om tre procents budgetunderskott först 2017. Därefter har trycket från allt fler euroländer ökat på att Frankrike måste rätta sig i ledet.

2003 bröt både Frankrike och Tyskland mot EU:s budgetregler utan att bestraffas. Det fick till följd att en rad andra euroländer också ignorerade regelverket. EU har ännu inte fällt något land för dåliga statsfinanser trots att det finns många kandidater att välja bland.

Senast 15 oktober ska EU-länderna skicka in sina nationella budgetförslag till kommissionen som därefter tar ställning till huruvida ett land brutit mot reglerna.

Om Frankrike struntar i EU-kommissionens uppmaningar riskerar man i slutändan få en bot på åtminstone motsvarande 0,2 procent av bruttonationalprodukten.