Kluven Ulvskog ger kristdemokratisk arbetsmarknadskommissionär grönt ljus

Marita Ulvskog, ordförande för EU-parlamentets sysselsättningsutskott, hade inte mycket formellt att anmärka på belgiskan Marianne Thyssen efter hennes utfrågning.

– Det var väl inte alltid våra önskesvar, men hon passade väl in rätt bra på de grundläggande krav som ska finnas på en kommissionär, sade Marita Ulvskog (S) som ledde onsdagens utfrågning med den belgiska kristdemokraten Marianne Thyssen.

EU-kommissionärerna ska formellt bedömas utifrån tre huvudkriterier: kompetens, europeiskt engagemang och oberoende.

– Det fanns inte mycket att anmärka på formellt, sade Ulvskog som dock inte var nöjd med Thyssens svar om fackliga rättigheter, social dumpning och det socialdemokratiska kravet att revidera EU:s utstationeringsdirektiv som reglerar arbetsmarknaden för EU-bor som tillfälligt arbetar i andra länder.

Utskottets utvärdering ska lämnas in senast ett dygn efter utfrågningen, men hålls hemlig till sista utfrågningen är klar.