Näringsminister Mikael Damberg (S).

Hoppa till artikelns andra spalt.

Nya näringsministern: Knepigt med svepande klausuler i handelsavtal

Näringsminister Mikael Damberg vill inte ta ställning till den kontroversiella tvistlösningsmekanismen i det kommande frihandelsavtalet mellan EU och USA.

I fredagens rödgröna regeringsförklaring heter det att "Handelsavtal ska respektera demokratiskt fattade beslut". Europaportalen bad den nye näringsministern Mikael Damberg (S) som också ansvarar för handelsfrågor att förklara hur han ser på debatten kring ISDS-klausulen som ger företag rätt att stämma stater om de förlorar sina investeringar på grund av politiska beslut.

– Det är väl ganska rimligt att handelsavtal inte ska kunna överpröva demokratiskt fattade beslut. ISDS är en konfliktlösningsmekanism som har funnits i många handelsavtal som också Sverige undertecknat. För oss är det viktigt med fri och rättvis handel. Därför är det viktigt för ett litet land som Sverige att driva på för ett handelsavtal mellan USA och EU. Men det ska ske på ett bra sätt.

Annons

Ska ISDS-klausulen bort eller kan den vara kvar?

– Den är omdiskuterad också i Europaparlamentet.  EU-kommissionen har tagit till sig av diskussionerna och [förhandlar] nu med USA hur det här ska utformas och innan vi ser de lösningarna så vill jag inte kommentera.  

Så du är ingen uttalad motståndare till ISDS-klausulen?

– Det kan bli knepigt om man använder den typen av svepande klausuler på väldigt stora avtal mellan två väldigt utvecklade demokratier och ekonomisk stabila enheter som Europeiska unionen och USA. Jag respekterar den kritik som i dag finns och då tycker jag att vi ska föra en sansad debatt om hur vi kan det här avtalet att bli riktigt bra, säger näringsminister Mikael Damberg.