Annons

Den polske EU-parlamentarikern Robert Iwaszkiewicz.

Bild: Europaparlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Uppgifter: SD-grupp tillbaka i Europaparlamentet

Efter att Sverigedemokraternas partigrupp i EU-parlamentet upplösts ser en polsk ledamot ut att gå med i gruppen vilket gör att den kan återuppstå.

I helgen gjorde den polske högerextreme EU-parlamentarikern Robert Iwaszkiewicz upp om att gå med i EFDD-gruppen som i förra veckan upplöstes efter att den lettiska ledamoten Iveta Grigule lämnat den, rapporterar tidningen Rzeczpospolita.

– Vi är tillbaka, twittrade David Coburn, brittisk EU-parlamentariker för EU- och invandrarkritiska Ukip som ingår i EFDD-gruppen.

Iwaszkiewicz tillhör det polska nationalistiska Nya högerkongressen vars ledare Janusz Korwin-Mikke tidigare sagt att ”demokrati är dumt”. Partiledaren vill även avskaffa alla skatter, förbjuda rösträtt, abort och homosexuellt partnerskap. Funktionshindrade ska inte heller få vistas på offentliga platser, enligt Korwin-Mikke. Nya högerkongressens fyra ledamöter är sedan tidigare grupplösa, men en av dem går nu alltså med i EFDD.