Hoppa till artikelns andra spalt.

Fransk-tysk front mot ISDS

Frankrike och Tyskland vill ha bort det omdebatterade investeringsskyddet ISDS som väntas ingå i frihandelsavtalet med USA.

– Vi kommer aldrig acceptera att privata domstolar som betalas av multinationella företag kan besluta över den politiska självständigheten hos en stat, i synnerhet inom vissa områden som hälsa och miljö, sade Matthias Fekl, fransk socialdemokratisk statssekreterare med ansvar för handelsfrågor till Euractiv.

Den tyska socialdemokratiska miljöministern Barbara Hendricks sade i en intervju med radio Deutschlandfunk sig vara ”mycket skeptisk” till ISDS som reglerar hur företag och stater ska göra upp om ett företag anser att det förlorat investeringar på grund av ett beslut taget i det land det verkar.

Annons

– Jag anser den faktiskt helt enkelt vara överflödig. Det är också en ståndpunkt som [den tyska] regeringen redan har tillämpat, sade Barbara Hendricks.

– Vi arbetar [med frågan] med våra europeiska partner, sade Matthias Fekl som tillade att det samarbetet i synnerhet sker tillsammans med Tyskland.

– Den tyska positionen och vår är mycket lika och jag åker snart till Berlin för att diskutera det, sade Matthias Fekl.