Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-miljoner ska bekämpa svensk ungdomsarbetslöshet

120 miljoner kronor ska skynda på arbetet med att få ned arbetslösheten bland svenska ungdomar. Sammanlagt frigör EU-kommissionen en miljard euro för att öka takten.

EU-kommissionen anser att arbetet med att bekämpa ungdomsbetslösheten i medlemsländerna går för långsamt och föreslår därför att mer av EU-stödet betalas ut tidigare än planerat.

– I ett antal medlemsländer riskerar vi att förlora en hel generation. Genom att betala ut pengarna snabbare kan vi hjälpa ännu fler unga att få ett jobb, sade EU:s sysselsättningskommissionär Marianne Thyssen när hon på onsdagen presenterade förslaget.

EU har sedan 2013 en så kallad ungdomsgaranti som ska se till att alla medborgare under 25 år inom fyra månader efter att de slutat skolan eller ett jobb antingen fortsätter utbilda sig, hittar ett nytt arbete eller inleder en praktik. I dag är runt fem miljoner unga EU-bor utan arbete.

Marianne Thyssen menar att medlemsländerna, som fått en majoritet av de nationella åtgärdsprogrammen på plats, har haft oväntat svårt att hitta pengar till projekten.

Förslaget innebär att EU under 2015 tidigarelägger utbetalningarna på omkring en miljard euro, motsvarande 935 miljoner kronor till programmet. Av dessa öronmärks 13 miljoner euro, drygt 120 miljoner kronor, till Sverige.

Kommissionen räknar med att mellan 350 000 till 650 000 ungdomar i EU-länderna i år på så sätt kan få hjälp att komma ur arbetslösheten.

Den överenskomna totalsumman för ungdomsgarantin från EU-budgeten, 3,2 miljarder euro, är dock densamma som tidigare. Av dessa ska Sverige få sammanlagt 44 miljoner euro eller drygt 410 miljoner kronor.

Pengarna ska gå till regioner i medlemsländerna där ungdomsarbetslösheten är högre än 25 procent. För Sveriges del rör det sig om tre av de åtta svenska EU-regionerna.

Förslaget måste nu godkännas av EU-parlamentet och medlemsländerna.