Spaniens premiärminister Mariano Rajoy och Portugals premiärminister Pedro Passos Coelho. Arkivbild.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy och Portugals premiärminister Pedro Passos Coelho. Arkivbild.

Bild: EPP

Grekland i politiskt storbråk med Portugal och Spanien

Den spanska och portugisiska regeringen har skickat in en klagan till Bryssel mot den grekiska premiärministern efter att denne anklagat Madrid och Lissabon för att ha konspirerat mot Aten.

I förra veckan nådde efter tuffa förhandlingar Grekland och övriga euroländer en uppgörelse om en förlängning av det grekiska krisprogrammet. Enligt fler uppgifter drev den spanske finansministern Luis de Guindos den hårdaste linjen mot att ge Grekland lättnader.

I lördags, en knapp vecka efter uppgörelsen, anklagade den grekiske premiärministern Alexis Tsipras Spanien och Portugal, två länder som själva fått krislån och därmed tvingats genomföra omfattande reformer, för att konspirera mot honom och Grekland.

– Vi stötte på motstånd från axelmakter […] ledda av Spaniens och Portugals regeringar som av uppenbara politiska orsaker försökte leda hela förhandlingen till branten. Deras plan var och är att slita ned, störta eller ställa vår regeringen inför ovillkorlig kapitulation innan vårt arbete börjar bära frukt och innan det grekiska exemplet smittar av sig på andra länder, sade Alexis Tsipras, rapporterar Kathimerini.

Nu vill de två iberiska länderna, som båda styrs av konservativa regeringar, att EU-kommissionen tar vänsterpolitikern Tsipras i örat och ber den kommentera hans uttalande.

– Vi pratar med alla inblandade parter för att se till att det råder enighet bland EU-länderna och i synnerhet mellan EU-länderna i eurozonen, sade EU-kommissionens talesperson Mina Andreeva på måndagen utan att gå in på detaljer.