Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-parlamentet vill väcka liv i alkoholplan

En ny handlingsplan ska få européerna att ta det lugnare med alkoholen.

EU-länderna har ett av de största alkoholintagen i världen med i genomsnitt motsvarande 10,7 liter ren sprit per person och år. Sverige har efter Italien den minsta alkoholkonsumtionen i EU, en lista som toppas av Litauen och Irland.

I en omröstning på onsdagen uppmanade EU-parlamentet kommissionen att ta fram en handlingsplan om alkoholkonsumtionen för åren 2016-2022. En sådan plan ska bland annat syfta till att minska de alkoholrelaterade skador.

Parlamentarikerna vill även att alla alkoholdrycker ska märkas med hur många kalorier de innehåller. I dag är drycker med mer än 1,2 procent alkohol undantagna från EU-regler om kalorimärkning.

EU:s förra alkoholstrategi löpte ut 2012.