Carl Schlyter i EU-parlamentet. Arkivbild.

Bild: Europaparlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Svensk knäppte EU-kommissionen på näsan

EU-politikern ifrågasatte EU-kommissionens hemlighetsmakeri och gick segrande ur striden i EU-domstolen.

Under sin tid som EU-parlamentariker ansvarade nuvarande riksdagsledamoten Carl Schlyter (MP) för ett förslag om nanoteknik i parlamentet.

Frankrike och nio andra medlemsländer ville sätta upp ett register för att kunna reglera och märka upp produkter som använder tekniken. Enligt den så kallade notifikationsproceduren har EU-kommissionen rätt att ge rekommendationer på nationell lagstiftning som påverkar den inre marknaden. Kommissionen hade dock synpunkter på den franska initiativet. Det var dessa synpunkter som Schlyter ville ta del av men som kommissionen vägrade lämna ut.

Carl Schlyter drog EU-kommissionen inför EU-domstolen 2012 och på torsdagen meddelade dess andra instans, tribunalen, sitt domslut.

– Jag vann fullständigt på alla punkter. Domstolen underkände alla argument från kommissionen, sade en segerrusig Carl Schlyter till Europaportalen efter beskedet.

Enligt Schlyter innebär domslutet att varje gång ett land skickar in ett dokument om tekniska standarder och lagändringar som påverkar den inre marknaden och nåt annat land eller EU-kommissionen klagar på det eller har åsikter om det så kommer den processen att bli offentlig.

– Kommissionen antog att den processen i princip ska vara hemlig men istället  kommer den i princip vara offentlig, sade Schlyter som menar att det handlar om ett hundratal lagändringar per år som berörs.

På Carl Schlyters sida i processen ställde sig den svenska och finska regeringen. På kommissionens ställde sig Frankrike.

Det dokument som Carl Schlyter begärde ut offentliggjorde dock kommissionen redan i oktober 2012, enligt en presstalesperson på kommissionen. Kommissionen, som nu granskar domen, har två månader på sig att överklaga om de så vill.