Tyskland på väg att erkänna armeniskt folkmord

Både den tyske presidenten och talmannen kallar för första gången händelserna i Osmanska riket för hundra år sedan ett folkmord. Den svenska regeringen ska utreda frågan.

– Det som ägde rum i det Osmanska riket i mitten av första världskriget var ett folkmord, sade Norbert Lammert, talman i den tyska förbundsdagen på fredagen, rapporterar Die Zeit som skriver att de två regeringspartierna, socialdemokrater och kristdemokrater, länge velat om formuleringen.

På torsdagen hade även president Joachim Gauck tagit ordet folkmord i sin mun under en åminnelsegudstjänst i Berlins domkyrka.

Innan sommaren ska den tyska förbundsdagen, parlamentet, anta en resolutionen där händelserna 1915 betecknas som folkmord. Eftersom regeringspartierna har en klar majoritet i parlamentet väntas resolutionen gå igenom.

Förbundskansler Angela Merkel var till en början mot ett erkännande med tanke på landets relationer med Turkiet som avvisar att det skulle ha rört sig om ett folkmord.

I händelserna för hundra år sedan dödades runt 1,5 miljoner armenier. Drygt 20 parlamentet runt om i världen har erkänt händelserna som ett folkmord, bland annat Sveriges, Frankrikes, Italiens och EU-parlamentet.

Det österrikiska parlamentet antog i onsdags en deklaration där händelserna beskrivs som ett folkmord.

2010 beskrev svenska riksdagen 1915 års händelser som folkmord, men regeringen har ännu inte gjort det utan kallar händelsen för "tragedin". Utrikesminister Margot Wallström meddelade på fredagen att regeringen utför en översyn om hur olika historiska massövergrepp ska benämnas.