Slovakiens socialdemokratiske premiärminister Robert Fico. Arkivbild.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Slovakien vill dra EU inför domstol

Den slovakiske premiärministern Robert Fico vägrar ta emot kvotflyktingar och överväger att stämma EU. Samtidigt kräver EU-parlamentets s-ledare att Ficos parti utesluts ur de europeiska socialdemokraterna. 

Slovakien var ett av fyra länder som på tisdagen röstade nej till EU:s flyktingkvoter.

– Slovakien är ett självständigt land och detta är majoritetens diktatur i en mycket känslig fråga, sade socialdemokraten Robert Fico på onsdagen, rapporterar slovakiska tidningen Hospodarske noviny.

Han meddelade att Slovakien tar beslutet till EU-domstolen och vägrar samtidigt att genomföra det nya beslutet om att omfördela 120 000 flyktingar mellan medlemsländerna.

Gianni Pittella, ordförande för den socialdemokratiska partigruppen i EU-parlamentet, vill att Fico utesluts ur Europeiska socialdemokratiska partiet som samlar socialdemokratiska partier i Europa.

– Den ihållande motviljan att ta ansvar och visa solidaritet i flyktingkrisen ligger i kontrast med våra värderingar och politiska övertygelser, sade Gianni Pittella i ett uttalande på onsdagen.

Premiärminister Ficos socialdemokratiska parti Smer uteslöts efter det slovakiska parlamentsvalet 2006 från det Europeiska socialdemokratiska partiet på grund av sitt samarbete med nationalistiska SNS.