Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Ny EU-politik klar: Länderna delar flyktingar mellan sig

BRYSSEL 23 september 2015 | Fyra länder emot

En mycket stor majoritet av EU-ländernas migrationsministrar har beslutat att länderna ska dela på 120 000 flyktingar, se fördelningslista.

EU-ländernas migrations- och inrikesministrar valde på tisdagen att rösta om omfördelningen av 120 000 flyktingar som kommissionen föreslagit. Vanligtvis söker ministrarna enhällighet men det hårdnackade motståndet från en handfull medlemsländer gjorde det omöjligt att gå vidare.

Tjeckien, Slovakien, Ungern och Rumänien röstade emot medan Finland lade ned sin röst. Övriga medlemsländer röstade ja till att omfördela 120 000 flyktingar.

Jean Asselborn, Luxemburgs utrikesminister som ledde förhandlingarna, menade efteråt att det rörde sig om en nödsituation.

– Om vi inte hade [gått till omröstning] hade Europa stått ännu mer delat, sade Asselborn efter mötet.

Men ilskan i de länder som kände sig överkörda är stor.

”Mycket snart kommer vi inse att kejsaren är naken. I dag förlorade sunt förnuft”, twittrade Tjeckiens inrikesminister Milan Chovanec efter omröstningen.

I ett första skede, det närmsta året, ska 66 000 flyktingar som ankommit Italien eller Grekland omfördelas. Övriga  54 000 ska fördelas under följande år, då antingen från de två länderna eller om EU-kommissionen gör en ny bedömning av läget, från något annat medlemsland.

Tillsammans med förra veckans beslut ska EU-länderna omfördela 160 000 flyktingar över två år. Ministrarna beslutade även att sätta upp så kallade hotspots – mottagningscenter i de EU-länder som tar emot mest flyktingar för att hjälpa till att registrera dem.

Helt utanför fördelningen står enbart Storbritannien. Irland och Danmark, som liksom Storbritannien har undantag från EU:s migrationsregler, valde att delta.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret