EU-parlamentariker Marita Ulvskog (S) och Slovakiens socialdemokratiske premiärminister Robert Fico. Arkivbild.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Svenska S-politiker vill utesluta slovaker

De svenska socialdemokraterna i EU-parlamentet har tröttnat på det slovakiska systerpartiets främlingsfientlighet och kräver uteslutning.

EU-parlamentarikern Gianni Pittella, ledare för den socialdemokratiska partigruppen S&D, krävde i förra veckan att den slovakiske premärministern Robert Ficos parti Smer utesluts ur Europeiska socialdemokratiska partiet som samlar socialdemokratiska partier från hela Europa. Nu får han medhåll från svenskt håll.

– Smer har med sin partiledare Robert Fico tydligt visat att de inte står upp för socialdemokraternas grundvärdering om allas lika värde. De driver tvärtom aktivt en politik som bygger på att söndra och splittra människor, sade EU-parlamentariker Marita Ulvskog (S) i ett uttalande på tisdagen.

Slovakien var ett av fyra länder som för en vecka sedan röstade nej till EU:s flyktingkvoter.

Fico har tidigare vägrat ta emot muslimska asylansökande med motiveringen att det inte finns några moskéer i Slovakien och att Slovakien är byggt för slovaker och inte för minoriteter.

Smer uteslöts efter det slovakiska parlamentsvalet 2006 från det Europeiska socialdemokratiska partiet på grund av sitt samarbete med nationalistiska och högerpopulistiska SNS.

2012 anklagades landet av EU-kommissionen för att använda medeltida och ovärdiga metoder för att fastställa asylsökandet sexuella preferenser.

Smer styr Slovakien med egen majoritet sedan valet 2012.