Moldaviens premiärminister Valeriu Streleţ. Arkivbild.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Bankstöld tvingar Moldaviens regering på fall

Moldaviens parlament ger regeringen tummen ned efter en omfattande svindlerihärva och korruptionsmisstankar.

Den moldaviske premiärministern Valeriu Streleţ, som bara innehaft sin post i tre månader, fick på torsdagen se sin regering förlora ett misstroendevotum i landets parlament.

Premiärministern anklagas för att ha tagit emot en muta på motsvarande 2,2 miljarder kronor för att underlätta ett omfattande svindleri från tre av landets banker. Svindleriet uppgår till mer än motsvarande 8,5 miljarder kronor – en åttondel av landets hela ekonomi.

Utöver parlamentariker från den socialdemokratiska och kommunistiska oppositionen röstade även 15 ledamöter från ett av regeringspartierna mot regeringen.

I mitten av oktober häktades den förre premiärministern Vlad Filat för inblandning i bankbedrägeriet. Parlamentet hade dessförinnan dragit tillbaka hans åtalsimmunitet. Filat hävdar sig dock vara oskyldig.

Situationen i Moldavien har blivit allt skörare med omfattande protester i bland annat huvudstaden Chișinău.

Landets president måste nu föreslå en ny premiärministerkandidat efter överläggningar med partierna i parlamentet. Kandidaten har 45 dagar på sig att bilda regering och få parlamentets godkännande.

Moldavien har under de senaste åren försökt närma sig EU genom bland annat ett samarbetsavtal som undertecknades i fjol. Både Streleţ och Filat tillhör den EU-orienterade mittenhögerkoalitionen.

Moldavien klassas som Europas fattigaste, i nivå med världens utvecklingsländer. Sverige har genom åren ekonomiskt stötta Moldavien i olika projekt.