Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan vid ett möte tidigare i höst. Arkivbild.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan vid ett möte tidigare i höst. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Flyktingkrisen: Turkiet vill ha mer pengar av EU

Den kravlista som Turkiet ställer på EU för att hjälpa till att bromsa flyktingströmmarna blir allt längre.

För att få ned de stora flyktingströmmar som rör sig via Turkiet till medlemsländerna sträckte EU-ledarna i början av oktober ut en vädjande hand till landet.

I utbyte mot bland annat pengar, visumliberalisering och en nystart på de turkiska medlemskapsförhandlingarna vill EU att Turkiet ser till att de drygt två miljoner flyktingar som finns i landet stannar kvar.

EU erbjöd Turkiet först en miljard euro, motsvarande 9,4 miljarder kronor. Turkiet kontrade med att begära tre miljarder euro (28 miljarder kronor). Nu höjs kravet ytterligare till att tremiljarderbeloppet ska vara årligt, rapporterar EUobserver med hänvisning till en anonym EU-tjänsteman.

Hittills har Turkiet lagt ut motsvarande 63 miljarder kronor på flyktingkrisen.

EU-kommissionen har även hållit tillbaka den årliga rapporten av läget i kandidatländerna. Rapporten släpps vanligtvis i oktober men väntas först i nästa vecka – efter söndagens turkiska nyval.

I en läckt del av rapporten som nyhetsbyrån Reuters läst kritiseras den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan för att begränsa friheten för press och domstolsväsendet.