Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Nationalister i medvind – vänstern i motvind

Österrikiska FPÖ gör rekordval och nederländska Frihetspartiet är störst i opinionen. Samtidigt halkar spanska Podemos ned inför parlamentsvalet.

Nationalistiska FPÖ fick i helgens österrikiska distriktsvalet i huvudstaden Wien sitt bästa resultat någonsin med närmare en tredjedel av rösterna. Största parti, vilket det varit sedan andra världskrigets slut, blev dock socialdemokratiska SPÖ.

Annons

I Nederländerna blir nationalistiska Frihetpartiet PVV, lett av Geer Wilders, i en färsk opinionsundersökning största parti för första gången på över tio år.

Samtidigt i Spanien backar vänsterpartiet Podemos, som i vintras var största parti, i opinionen och skulle i dag bli fjärde störst med drygt 14 procent av rösterna, enligt en opinionsundersökning i El País.