Annons

Socialdemokraternas EU-parlamentariker Olle Ludvigsson sitter i det tillfälliga skatteutskottet. Arkivbild.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Socialdemokrater svartlistar Ikea

Socialdemokraterna i EU-parlamentet vägrar tillsvidare träffa företag som inte kommer till parlamentets utfrågningar om skatteplanering.

Ett tillfälligt utskott i EU-parlamentet sattes uppe efter Luxleaksskandalen för ett år sedan. Ett av syftena var att bjuda in företag för att utfråga dem om deras skatteavtal med medlemsländerna.

En rad företag vägrade dock infinna sig och nu svartlistar den socialdemokratiska partigruppen, S&D, i EU-parlamentet dem.

– De multinationella företagen som vägrade svara på frågor i det tillfälliga skatteutskottet ska tillvidare portas från möten med EU-parlamentariker eller tjänstemän från S&D-gruppen, sade gruppens ordförande, italienaren Gianni Pittella i ett uttalande.

Några av företagen som svartlistas är Ikea, Facebook, Google och Coca-Cola.

Företagen som svartlistats bjuds in till en ny utfrågning 16 november,

– Nu är det upp till dem att visa sina sanna färger. Vårt budskap är otvetydigt: de som agerar mot allmänhetens intresse är inte välkomna. Så länge de inte ändrar sitt beteende kommer vi upprätthålla förbudet mot all interaktion med dem, sade Peter Simon, tysk socialdemokratisk EU-parlamentariker som är gruppens samordnare i skatteutskottet.