Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Valobservatörer från OSSE vid en vallokal i İzmir.

OSSE: Våld och begränsad pressfrihet fläckade turkiskt val

3 november 2015

Samarbetsorganisationen OSSE:s valobservatörer riktar kritik mot förutsättningarna inför helgens turkiska nyval.

Det moderata islamistiska AKP lyckades på söndagen ta tillbaka den egna majoritet som gick förlorad i sommarens parlamentsval.

Men den europeiska samarbetsorganisationen OSSE menar att kampanjandet inför valet hindrades av den rådande situationen i landet.

– Emedan turkiska medborgare kunde välja mellan genuina och starka politiska alternativ vid detta polariserade val, påverkade det snabbt minskade urvalet av medier och begränsningar i yttrandefriheten i allmänhet valprocessen och förblir ett allvarligt orosmoln, sade Ignacio Sanchez Amor, samordnare för OSSE:s valobservatörer i Turkiet i ett uttalande.

– Fysiska attacker på partimedlemmar så väl som betydande säkerhetsproblem, i synnerhet i sydöst, medförde ytterligare begränsningar på möjligheten att bedriva valkampanj, sade Ignacio Sanchez Amor.

I sin preliminära rapport slår OSSE fast att våldsamheter i Turkiet skamfilade valkampanjen inför söndagens nyval. Organisationen pekar bland annat på terroristattacken i Ankara 10 oktober, men även på gripanden och attacker mot medlemmar i det prokurdiska socialdemokratiska partiet HDP. Även medlemmar i republikanska CHP och nationalistiska MHP utreddes för förtal av bland annat presidenten.

OSSE anser att politikerna ”i allmänhet kunde vidarebefordra sina budskap till väljarna” och att själva valet var välorganiserat med en ”generellt fredlig valdag”.

Rapporten tar dock inte upp situationen efter valdagen och exempelvis rösträkning. OSSE:s slutliga rapport om det turkiska valet väntas om åtta veckor.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret