Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu. Arkivbild.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Turkiet i huvudrollen när EU kallar till nytt flyktingtoppmöte

Turkiet och EU-länderna träffas för en politisk byteshandel där utökad turkisk flyktinghjälp ges i utbyte mot EU-medlemskapsförhandlingar och miljarder i bidrag.

”Jag kallar EU och Turkiet till toppmöte på söndag 29 november klocka 16:00. Syfte: Ingjuta ny energi i våra relationer och minska flyktingströmmen”, twittrade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk som leder mötet på måndagen.

Förutom medlemsländernas stats- och regeringschefer deltar den turkiske premiärministern Ahmet Davutoğlu.

Att toppmötet överhuvudtaget hålls är ett turkiskt krav för att landet ska minska strömmen av flyktingar som tar sig vidare till EU-länderna.

Turkiet har dessutom krävt motsvarande 28 miljarder kronor under två års tid, att samtalen om visumfrihet för turkiska medborgare skyndas på och att medlemskapsförhandlingarna återupptas.

I gengäld lovar Turkiet att öppna sin arbetsmarknad för syriska flyktingar i landet och erbjuda dem tjänster som bland annat sjukvård. Turkiets gränsbevakning ska dessutom skärpas och landet ska ta emot flyktingar som avvisas från EU-länder.

I Turkiet beräknas över två miljoner flyktingar från Syrien befinna sig och landet ska ha lagt ut motsvarande 63 miljarder kronor i kostnader för flyktingmottagande.

Söndagens toppmöte är det femte i år där EU-ledarna diskuterar flyktingkrisen. Vid det ordinarie EU-toppmötet i december kommer frågan åter upp på dagordning.