Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Antibiotika ska aldrig få kamouflera en dålig djurhållning och friska djur ska inte få antibiotika. Det skriver Peter Eriksson (MP) och Jenny Lundström (MP). Arkivbild.

Debatt: Extremt oroande missbruk av antibiotika

Peter Eriksson (MP) och Jenny Lundström (MP) 14 december 2015 | Förbjud medicinering av friska djur

De senaste larmrapporterna om antibiotikaresistens måste tas på allvar när Europaparlamentet snart ska ta ställning till nya lagar om veterinärläkemedel.  Förbjud  att antibiotika ges till friska djur i så kallat förebyggande syfte. Det skriver Peter Eriksson (MP) och Jenny Lundström (MP)

Antibiotikaresistensen världen över är ett stort hot mot vår hälsa. WHO konstaterar att antibiotikaresistensen innebär att vi får allt svårare att behandla de enklaste infektionssjukdomar för att inte tala om behandlingar i samband med operationer eller mer komplexa sjukdomar. Allvaret i situation kan inte nog understrykas.

En chans finns just nu att ta ett stort steg på vägen i arbetet mot antibiotikaresistens: översynen av EU:s lagstiftning för veterinärläkemedel och dess användning. Men segern är inte vunnen än.

Helt nyligen publicerades nya och skrämmande data om antibiotikaresistens. I Kina har en grupp forskare upptäckt en ny resistensmekanism mot colistin, ett antibiotikum som idag är det sista som finns att ta till vid vissa livshotande infektioner med multiresistenta bakterier.  Den nya resistensen är plasmidburen, vilket innebär att den enkelt kan överföras mellan bakterier och olika bakteriearter.

Fyndet ses som extremt oroande och professor Otto Cars, grundare av ReAct (ett internationellt nätverk mot antibiotikaresistens) kommenterade nyheten med ”det här är ett mardrömsscenario”.

I den nu presenterade studien har forskarna analyserat förekomsten av resistens både hos levande grisar och kycklingar i olika regioner i Kina men också i kött från dessa djurslag i samma regioner. Den plasmidburna resistensen förekom i betydande omfattning, i upp till 15-20 % av proverna. Även om det endast finns begränsad försäljningsstatistik i Kina då det gäller antibiotika är det tydligt att missbruket av colistin har selekterat fram en resistens som nu gör att läkarna kan stå utan effektiva antibiotika för patienter som har drabbats av allvarliga, livshotande infektioner.

Men colistin är inte något unikt för Kina. Det har använts inom lantbrukssektorn ända sedan 1950-talet och 2013 var det femte vanligaste antibiotikum som användes inom djurhållningen i EU. Precis som för all antibiotikaanvändning inom djurhållningen så handlar det i stor utsträckning om gruppmedicinering av djur för att förebygga sjukdom. Ett av de viktigaste läkemedel som läkarna har för att stoppa infektioner med multiresistenta bakterier har alltså sin största användning till djur som inte ens är sjuka!

I Europaparlamentet håller vi just nu på att förhandla om nya lagar då det gäller veterinära läkemedel och användning av läkemedel i foder. Tyvärr finns starka krafter som vill försämra EU-kommissionens förslag vilket riskerar att sätta hela arbetet mot antibiotikaresistens på spel.

Flera partigrupper vill fortsätta tillåta att ge friska djur antibiotika. Det ska räcka med att det finns en ”risk” för att de ska bli sjuka för att veterinären ska få skriva ut antibiotika, inklusive colistin. Miljöpartiet har lagt förslag för att stoppa detta missbruk, och i Europaparlamentet arbetar vi intensivt tillsammans med engagerade ledamöter från andra partigrupper för att den nya lagstiftningen ska uppfylla det som är vårt mål. Antibiotika ska aldrig få kamouflera en dålig djurhållning och friska djur ska inte få antibiotika.

Peter Eriksson
Europaparlamentariker

Jenny Lundström
Veterinär och ledamot i Miljöpartiets partistyrelse

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret