Annons

Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.

Bild: Martina Huber/Regeringskansliet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Löfven vill ta med Sverige på socialt EU-samarbete

Statsminister Stefan Löfven vill driva på för den sociala dimensionen i eurosamarbetet och att Sverige är med i ett sådant samarbete.

I september lovade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker under sitt årliga linjetal att unionens måste bli bättre på sociala frågor.

Även i den framtidsrapport för euron som tagits fram av de fem EU-ordförandena och som diskuterades under förra veckans EU-toppmöte finns skrivningar om att sociala frågor måste prioriteras högt.

Statsminister Stefan Löfven (S) tycker det är en bra idé och skulle vilja att alla medlemsstater, även de som inte har euron, ska ha möjligheten att vara med i det samarbetet.

– Vi är med och driver den sociala frågan i EU. EU måste spegla mycket mer av gemensamt ansvar för de sociala frågorna, att EU faktiskt utvecklas på ett sätt så att människor känner trygghet och tillförsikt, sade Stefan Löfven till Europaportalen i inför förra veckans toppmöte.

Han vill att sociala indikatorer ska ingå när EU-kommissionen varje år granskar medlemsländernas, och i synnerhet euroländernas, ekonomier.

– Likaväl som vi har faktorer för den finansiella stabiliteten borde vi ha det för den sociala utvecklingen, sade Löfven.