Hoppa till artikelns andra spalt.

Påtaglig minskning av flyktingar

Antalet personer som söker asyl i Sverige minskar samtidigt som antalet flyktingar som tar sig in i EU via Turkiet mer än halverats.

Under förra veckan sökte drygt 3 300 personer asyl i Sverige, visar uppgifter från Migrationsverket. Det är ungefär en tredjedel av antalet första veckan i november – innan gränskontrollerna infördes i mitten av månaden.

Samtidigt rapporterar tyska Bild att antalet flyktingar som tar sig in i EU via Turkiet och Grekland mer än halverats. Under september och oktober passerade dagligen i genomsnitt 6 790 personer gränsen mellan Grekland och Turkiet. Sedan början av december har denna siffra minskat till drygt 3 700 per dag. Sedan i början av denna vecka har antalet minskat ytterligare till under två tusen om dagen, enligt Bild som citerar ett dokument som EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker väntas presentera i samband med dagens EU-toppmöte i Bryssel.

EU:s gränsbyrå Frontex pekar på försämrade väderförutsättningar som den viktigaste förklaringen till att antalet flyktingar minskat så pass påtagligt.

Vid ett toppmöte i slutet av november lovade EU Turkiet motsvarande 28 miljarder kronor, visumfrihet och en nystart på medlemskapsförhandlingarna i utbyte mot att Turkiet hjälper till att minska flyktingvågen till EU-länderna.

Mellan januari och november i år har över 715 000 flyktingar passerat den turkisk-grekiska gränsen. Det är 16 gånger så många som under motsvarande period i fjol.

I november minskade för fjärde månaden i rad antalet flyktingar som tar sig in i EU via Libyen och Italien till runt 3 200. Totalt i år har 144 000 flyktingar tagit den vägen in i EU vilket är tio procent färre än januari-november 2014.