Frontex-vakter i Grekland. Arkivbild.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sverige avvaktar skärpt kontroll av yttre gräns

Statsminister Stefan Löfven vill se det finstilta innan Sverige låter en ny gränsbyrå få ett starkare mandat att bevaka unionens yttre gräns.

Effektivare bevakning av Schengens yttre gräns är en fråga som väntas få stor betydelse på veckans toppmöte mellan EU-ländernas stats- och regeringschefer när möts i Bryssel under torsdagen och fredagen.

I tisdags presenterade EU-kommissionen ett förslag om att bilda en ny europeisk gräns- och kustbevakningsbyrå med rätt att i akutfall bevaka ett Schegenlands yttre gränser utan det landets tillåtelse.

Enligt statsminister Stefan Löfven (S) handlar det om att hitta en balans mellan nationellt ansvar för egen gräns och den gemensamma angelägenheten att Schengenländernas yttre gränskontroll fungerar.

– Den utveckling som vi sett på senaste tiden är bekymmersam. Det saknas både kontroll över situationen i EU och det saknas en känsla av gemensamt anvarstagande. Om EU inte klarar av att hitta en hållbar lösning hotas den fri rörligheten på sikt inom unionen, sade Stefan Löfven till riksdagens EU-nämnd på onsdagen. Han betonade att EU-kommissionens förslag var nytt och att regeringen ännu inte hunnit analysera det fullt ut.

Flera av ledamöterna efterlyste större klarhet kring Sveriges hållning men att ta tydlig ställning i sak avvisades av EU-nämndens ordförande Carl Schlyter (MP).

– Vi tar inte ställning till innehållet nu och det är det som regeringen söker mandat för. Vi återkommer i en ordnad process om vad vi ska säga om innehållet, sade Carl Schlyter.