Bosnien-Hercegovinas utrikesminister Igor Crnadak hoppas ansökan ska få klartecken inom ett år. Arkivbild.

Bild: Lettiska utrikesministeriet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Bosnisk EU-ansökan i faggorna

Bosnien-Hercegovina väntas inom kort lämna in sin ansökan om att få inleda förhandlingar om ett framtida EU-medlemskap.

Bosnien-Hercegovinas trehövdade presidentskap har satt januari i år som tidsfrist för att lämna in sin medlemskapsansökan.

Enligt landets utrikesminister Igor Crnadak kan doock ansökan komma något senare än så.

– Vi fokuserar på att få ihop en trovärdig ansökan snarare än att skynda på processen. Vi gör vårt bästa för att [klara tidsfristen] men om vi missar den kommer det inte bli med stor marginal, sade Igor Crnadak till Reuters på onsdagen.

Om ansökan godkänns blir Bosnien-Hercegovina tillsammans med Albanien, Serbien, Turkiet, Makedonien och Montenegro ett så kallat kandidatland till EU. Utrikesminister Crnadak hoppas att landet ska få grönt ljus att inleda förhandlingar inom ett år.

Hur lång tid medlemskapsförhandlingarna kan ta beror på hur väl kandidatlandets lagar ligger i linje med EU-reglerna. För grannlandet Kroatien tog det exempelvis tio år från att landet ansökte om medlemskap till att det blev EU-medlem i juli 2013.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har sagt att inte något nytt land ska bli medlem under den nuvarande mandatperioden som sträcker sig till 2019.