Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans ansvarar för granskningen.

Historiskt: Polsk rättssäkerhet EU-granskas

BRYSSEL 13 januari 2016 | "I dialog"

För första gången använder EU-kommissionen ett nytt verktyg för att se till att ett medlemsland följer unionens demokratiregler.

EU-kommissionen beslutade på onsdagen att inleda en preliminär granskning av det demokratiska läget i Polen efter att den nya nationalkonservativa regeringen genomfört kritiserade förändringar av landets författningsdomstol. 

– Det är EU-kommissionens ansvar att se till att rättssäkerheten efterlevs i medlemsländerna, säger EU-kommissionens förste vice ordförande, socialdemokraten Frans Timmermans, efter att det överraskande beslutet tagits på onsdagen.

Kommissionen använder för första gången ett verktyg som kom på plats för närmare två år sedan och som ska användas för att säkra rättsstatsprincipen i EU. 

Granskningen ska enligt Timmermans ske i dialog och samverkan med den polska nationalkonservativa regeringen.

– Detta har inget att göra med politik över huvud taget. Polens interna politik rör mig inte, jag känner inte till den och vill inte vet något om den. Jag kollar bara på de åtgärder som vidtagits och hur de står i relation till rättssäkerheten, säger Timmermans.

Den preliminära granskningen gäller regeringens beslut att dra tillbaka domare som den tidigare regeringen nominerat till landets författningsdomstol.

Polens utrikesminister Witold Waszczykowski anser dock att kommissionens åtgärd är felaktig och "osammanhängande".

– Den skapar mer förvirring än klarhet. Dialogen kommer att ta månader, säger Waszczykowski till Reuters.

Dagens kommissionärsmöte, som drog ut en timme på tiden, hade föregåtts av en brevväxling mellan Frans Timmermans och den polska regeringen om ändringarna av författningsdomstolen och nya omdebatterade medialagar.

Polens justitieminister Zbigniew Ziobro svarade i veckan på kommissionens förfrågan om situationen för författningsdomstolen med att han var ”häpen” över Timmermans brev som ministern anser indikera ”en brist på kunskap” om situationen i landet och ”beklagar djupt” att Timmermans inte informerat sig om detta.

”Jag ber dig att vara mer återhållsam i att instruera och tillrättavisa parlamentet och regeringen i en självständig och demokratisk stat i framtiden trots de ideologiska skillnader som finns mellan oss där du är av en vänsterbetonad övertygelse”, skriver Ziobro som anser EU-kommissionens anklagelser vara ”oberättigade och orättvisa”.

Mänskligarättighetsorganisationen Amnesty välkomnar kommissionens granskning.

– [Det] är ett positivt steg mot ett seriösare tillvägagångssätt för EU att tala ut och ställa medlemsländerna till svars, sade Iverna McGowan, chef på organisationens EU-kontor i ett uttalande.

I nästa vecka debatterar EU-parlamentet de nya polska lagarna.

EU-kommissionen väntas kunna diskutera resultatet från granskningen i mitten av mars.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret