Nederländernas finansminister Jeroen Dijsselbloem och finansminister Magdalena Andersson. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sverige vägrar igen ge EU-kommissionen ansvarsfrihet

Finansminister Magdalena Andersson (S) försöker enligt egen uppgift att få fler länder än Storbritannien och Nederländerna att som Sverige markera mot fusk och oegentligheter med EU-pengar, hittills dock utan framgång.

För femte året i rad vill Sverige inte ge EU-kommissionen ansvarsfrihet för hur EU:s budget sköts. Bakgrunden till årets svenska nej är samma som tidigare. EU:s revisionsrätt har för 21:a året i rad lämnat en så kallad revisionsförklaring ”med reservation vad gäller lagligheten och korrektheten”  i hur EU-pengar har använts i 2014 års budget.

Revisionsrättens beräkningar visar att det är fel på 4,4 procent av alla transaktion med EU-budgeten att jämföra med revisorernas godtagbarnivå på högst två procent. Felen kan vara allt från bristande formaliteter där inga pengar gått direkt förlorade till rena bedrägerier. De flesta felen begås i medlemsländer när de hanterar EU-bidrag i olika former. Men de inblandade kan bättre menar revisorerna.

“Om kommissionen, myndigheter i medlemsstaterna eller oberoende revisorer hade använt all tillgänglig information skulle de ha kunnat förebygga eller upptäcka och korrigera en stor andel av felen innan de gjordes”, heter det i revisorernas årsrapport.

– Sverige har röstat nej i ett flertal år och vi tycker att det är en viktig signal att vi inte är nöjda med hur mycket fel som begås. Här har vi stöd av Nederländerna och Storbritannien, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till Europaportalen.

Det har varit de här tre länderna en längre tid. Är det inget annat land som vill vara med i kritiken?

– Det återstår att se. Jag försöker värva sympatisörer för det här hela tiden. Det här handlar om alla medborgare i EU och deras skattepengar och att vi har ordning och reda på hur vi använder de pengarna, säger finansministern.