Närmare 150 000 migranter och flyktingar har i år ankommit Grekland. Arkivbild.

Närmare 150 000 migranter och flyktingar har i år ankommit Grekland. Arkivbild.

Bild: CAFOD

EU:s flyktingpolitik driver fram nya smuggelvägar

En vecka efter EU:s flyktingavtal med Turkiet har antalet migranter som ankommer Grekland minskat. Istället letar de nya vägar att ta sig in i EU-länderna.

Antalet migranter och flyktingar som tagit sig i land i Grekland sedan avtalet började gälla förra söndagen har minskat dramatiskt. I februari nådde i genomsnitt 2 100 migranter de grekiska öarna per dag.

”För första gången under 2016 skedde inga nya landstigningar på de grekiska stränderna på [onsdagen i förra veckan]”, heter det i en rapport från FN:s flyktingorgan UNHCR.

Dagligen har i genomsnitt ungefär två hundra migranter kommit till Grekland. Enligt UNHCR delvis på grund av den ogynnsamma väderleken.

Enligt tyska Frankfurter Allgemeine Zeitung har dock migranterna börjat söka andra vägar in i EU. En av rutterna som smugglarna planerar att öppna går från Turkiet och Grekland till Italien och ska kosta mellan 28 000 och 46 000 kronor.

”I första veckan på april ska det börja i stor skala”, skriver tidningen.

För de migranter som sitter fast i Grekland väntas rutten enligt grekiska myndigheter gå från landets västkust kring regionen Aitolien och Akarnanien. Under de senaste veckorna ska antalet tillfälliga flyktingläger kring hamnstaden Patras ökat markant, rapporterar Kathimerini.

Antalet migranter som tagit sig den farliga vägen genom Libyen och sedan sjövägen till Italien har under senaste tiden ökat. Nästan 1 500 migranter, däribland många kvinnor och barn, har räddats på Medelhavet utanför Libyen under de senaste två dagarna, enligt den italienska kustbevakningen. FN:s flyktingorgan UNHCR meddelade i förra veckan att nästan 14 500 migranter anlänt till Italien via Libyen sedan början av året. Det är ökning med 42,5 procent jämfört med samma period 2015, skriver France24.

I det krigshärjade Libyen kommer samtidigt tecken på att landet vill ha hjälp av EU för att hindra migranter från att ta sig över Medelhavet.

– Vi kommer helt enkelt sluta jobba och öppna dammluckorna. Just nu gör vi detta för inget alls. Har vi sett en enda euro från Europa? Nej, säger överste Mohamed Bourgiba som är chef för flyktinglägret Gwea i Libyen till The Times.

Frankfurter Allgemeine Zeitung skriver att flyktingsmugglarna även letar andra vägar till EU-länderna. En av dessa är via de grekiskalbanska bergen eller genom Bulgarien.

Makedoniens parlament har beslutat att hålla landets gräns mot Grekland stängd året ut med hänvisning till krissituationen.

Under förra veckan meddelade ett antal internationella hjälporganisationer som Läkare utan gränser och IRC att de drar tillbaka sina insatser på den grekiska ön Lesbos i protest mot att migranter spärras in. Även UNHCR har avbrutit vissa aktiviteter vid de slutna mottagningscentra på de grekiska öarna.